Figma, arayüz tasarlamak için mükemmel bir araç olup günümüzde bu alandaki popülerliği gittikçe artmaktadır. Rakiplerine göre en büyük farkı, tasarım işlerinizi daha hızlı ve daha kolay hale getiren şablonlar, simgeler, araçlar ve eklentiler sayesinde harika kaynak akışı sağlayan bir topluluğa sahip olmasıdır.
Sürekli eklenen ve güncellenen eklentiler sayesinde web tasarım işlerimizi verimli bir süreçte yönetmeyi başarıyoruz. Web tasarımlarımızı gerçekleştirirken faydalandığımız eklentilerin ve araçların yararlı bir listesini yaptık.
1. Content Reel
Content Reel, yer tutucu metinleri, görüntüleri ve simgeleri tek bir pencereden ekleyerek arayüzleri daha verimli tasarlamanıza olanak tanır. Eklenmiş metinler, resimler ve simgelerden oluşan koleksiyonlara ulaşmak için uygulama arayüzü üzerinden görüntüleme veya arama yapma seçenekleriyle beraber metin ve resim içeriğinizi kendiniz oluşturmanıza da izin vererek işinizi kolaylaştırır.
2. Unsplash
Unsplash, en çok indirilen Figma eklentilerinden biridir. Bunun sebebi, arayüz tasarımlarınıza yüksek kaliteli fotoğraflar bulmak ve eklemek için en iyi eklenti olmasıdır. Belirli veya özellikle güzel görüntüler bulmanız gerektiğinde çok kullanışlıdır.
3. Blush
Blush, iyi tasarlanmış önceden oluşturulmuş illüstrasyonlardan oluşan geniş bir kütüphaneye sahiptir. Ayrıca, illüstrasyonları arayüz tasarımınıza uyacak şekilde özelleştirmeyi de kolaylaştırır. Blush'ta oluşturulan illüstrasyonları dosyanıza PNG veya SVG olarak ekleyebilirsiniz.
4. Iconify
Iconify, birçok simge paketini veritabanında bulunduran en iyi (ücretsiz) simge (icon) arama eklentisidir. Material Design ve Font Awesome gibi popüler simge kütüphanesinden 100'den fazla simgeye sahiptir. Ayrıca, her simge seti aranabilir ve vektör desteğine sahiptir.
5. Similayer
Similayer, seçtiğiniz katmana "benzer" olan bir her katmanı otomatik olarak seçmenize olanak tanır. Bu, birden fazla birçok katman seçmeniz gerektiğinde büyük bir zaman tasarrufu sağlar. Özellikle bu katmanlar grupların veya çerçevelerin içinde olduğu zaman bunlara erişmeyi kolaylaştırır. Benzer metin, dolgu, kontur, boyut, konum vb. içeren katmanları seçmek için birebirdir. Similayer'ı kullanmanın en faydalı yolu, bir ana bileşenin (component) tüm örneklerini seçmek ve toplu değişiklikler yapmaktır.
6. Chart
Chart, veri çizelgeleri oluşturmak için kullanılan bir Figma eklentisidir. Excel, Google E-Tablolar gibi veri düzenleyicileri ya da Google E-Tablolar ve uzak JSON (REST API), yerel CSV ve JSON dosyaları ile canlı veri görüntülemeyi destekler.
7. Remove BG
Projelerinizde bol resim kullanıyorsanız ve resimlerin arka planını kaldırmak istiyorsanız, Remove BG, resimlerin arka planını tek bir tıklamayla kaldırmak için en iyi eklentilerden biridir.
8. Autoflow
Autoflow, hızlı bir kullanıcı ve proje akışı oluşturmak için kullanılan en iyi figma eklentilerdinden birisidir. Şekiller oluşturup bunları birbirine bağlayarak çok kısa bir süre içinde projeleriniz için akış oluşturabilirsiniz.
9. Batch Styler
Batch Styler, birçok rengi ve yazı tipini aynı anda değiştirmenize olanak tanıyan bir eklentidir. Bu eklenti ile projenizin tüm tasarım sistemini tek bir tıklamayla değiştirerek zaman kazanabilirsiniz.
10. Color Palettes
Bu eklenti, çok sayıda renk paleti arasından ihtiyacınız olan rengi kolayca bulmanızı sağlar. Sadece renk kodunu, palet numarasını veya renk adını girin, kopyalayın ve istediğiniz gibi görünmesini sağlamak için tasarımınıza uygulayın.
11. Figmotion
Tasarımınızı daha etkileşimli hale getirmek için bazen animasyonlara ihtiyaç duyarsınız. Figmotions, bir eklenti olarak Figma ile mükemmel bir şekilde uyarlanabilen bir animasyon oluşturma aracıdır. Figmotion'u kullanmak son derece kolay ve kullanışlıdır.
12. uiGradients
uiGradients, tüm katmanlara, metne ve gruplara tek bir tıklamayla renk gradyanları eklemenize yardımcı olur. Tek yapmanız gereken, gradyan uygulamak istediğiniz öğeyi seçmek ve ardından eklentiyi açmak. Aralarından seçim yapabileceğiniz 350'den fazla gradyan seçeneği bulunuyor.
13. Rename It
Rename It eklentisi, adından anlaşılacağı gibi birden fazla katmanın ismini bir dizi anahtar sözcük seçerek aynı anda yeniden adlandırmanıza olanak tanır. Ayrıca, isme göre katman araması yaparak yeniden adlandırabilirsiniz.
14. Figma Measure
Arayüz tasarımınlarınıza herhangi bir katman veya nesnenin boyutlarını ölçmeniz gerekiyorsa, Figma Measure sizin için doğru araç olabilir. Eklenti, yükseklikleri, genişlikleri, ara mesafeleri ölçmek için cetvel görevi üstleniyor.
15. HTML <> Figma
Bu eklenti ile herhangi bir web sitesini birkaç tıklama ile bir Figma tasarımına dönüştürebilirsiniz. Aynı şekilde Figma tasarımlarının kod çıktısını verme özelliğine de sahip.
Bonus - LottieFiles
LottieFiles eklentisi ile tasarımlarınıza animasyonlar ekleyebilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan binlerce SVG veya GIF animasyonlarını projenize doğrudan aktarabilirsiniz.