web tasarım

2022'deki Web Tasarım Trendleri

2022'deki heyecan verici web tasarım trendleri hakkında bilgi almak için makalemizi inceleyebilirsiniz.

2022'deki Web Tasarım Trendleri adlı blog yazısını betimleyen bir görsel

Web tasarım trendleri neden önemlidir?

Güncel web tasarım trendlerini yakından takip etmek, bizim gibi web tasarımcılar için internetteki büyük rekabetin ortasında kullanıcıların dikkatini çekmek için önemli bir yoldur. Özellikle iki yılda internette gezinmek için çok zamanımız oldu ve bu, web tasarımının evriminde daha fazla yaratıcılık için yeni fırsatlar ve potansiyeller keşfetmemizi sağladı. 

Web sitelerinin artık zamana ayak uydurması gerektiğine tanık oluyoruz. Web tasarımıcılar eski zamanlardaki tasarım normlarını ve ilkelerini yeniden düşündükleri bir zamanda olduğumuzu söylemekte bir sakınca bulunmuyor. Bu gelişmeler son iki yıldan beri oluşan web tasarım trendlerinin 2022 ve sonrasında da devam edeceğini gösteriyor.

Bu trendlerden tek sayfalık web sitelerinin yükselişi, tipografiye daha fazla odaklanma, daha tarafsız ve soyut tasarım öğelerinin kullanılması öne çıkmaktadır. Etkileyici bir web sitesi oluşturmak ayrıntılara inmeyi gerektirir. Aşağıda listelediğimiz web tasarım trendleri, tasarımcıların internetin ilk günleriniden farklı bir web sitesi tasarlamalarına yardımcı olurken, aynı zamanda geleceğe doğru bir bakış atıyor.

Tek sayfalık web sitesinin yükselişi

"Az ama öz" sözü web siteler için artık genel geçer bir tasarım anlayışı olarak değerlendiriliyor. Web tasarımda minimalizm ve sadelik talep edilen bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Değerlendirmelerde en etkili mesajın genellikle en az karmaşık olduğu web sitelerde kullanıcılara iletildiğini gösteriyor. Basit kaydırmalı gezinmeyi sağlayan menülerden oluşan ve dahili bağlantı navigasyonundan vazgeçen tek sayfalık web sitelerinin artan sayısı ve popülaritesi de bu dönemde dikkat çekiyor.

Çoğu durumda, web siteleri ziyaretçileri yalnızca başka bir web sayfasına yönlendirir. Tek sayfalık web siteleri, tasarımcıların sayfa öğelerini bir bütün olarak yeniden düşünmeye, yalnızca tüm içerikleri sitenin merkezine koymayı değil, en başta neyin vurgulanmasının gerektiğini belirlemeye zorlar. Bu siteler, portföy, tanıtım web siteleri gibi daha dar konu ve içerikli sayfalarda daha iyi şekilde kullanıcılarına hitap eder. İnsanlara vereceği mesajı daha hızlı ve daha verimli bir şekilde verir. Gereksiz sayfada gezinme veya dikkat dağıtmadan gezinmenin yolu bu sayede açılır.

Sonuç olarak, tek sayfalık web sitesi tasarımcıların daha yaratıcı işler üretmesine olanak tanır. Tutarlı bir içerik yapısı kullanmak, izleyicilerin sitede kaybolnasını engeller. Önemli olana odaklanmak için büyük resimler ve arka planlar gibi dikkat dağıtıcı unsurları azaltır.

Örnek Tek Sayfalık Web Site Görseli by Pavol Krafčík on Dribbble

Hero bölümleri için daha az resim

Bir web sitesinin hero bölümünün, etkileyici olması için yalnızca görünen görüntülere veya fotoğraf slaytlarına güvenilmesine gerek yoktur. Tasarımı bu bölümde oldukça basit tutmak, genellikle ziyaretçinin neden orada olduğunu ve neden sayfade gezinmeye devam etmesi gerektiğinin tonunu belirlemeye yardımcı olur. Etkileyici marka kimliklerini basit ama çekici bir şekilde iletmek için renk, şekil, tipografi ve düzen kullanan örnek web sitelerine bakmanız yeterlidir.

Hero bölümü tasarımına örnek bir görsel by Vladimir Gruev  by on Dribbble

Daha büyük ve kalın tipografi

İyi bir web tasarımcısı için iyi bir tipografi bilgisi olmazsa olmazdır. Resim, grafik, olmadan sadece yazı kullanarak da mesajını vermesi gerekmektedir. Bazen tipografi ne kadar büyük ve kalın olursa, bir web sitesi o kadar iyi ve uzun süreli izlenim bırakabilir. Ama bu her zaman böyle değildir. Yazı tipi seçimi, ziyaretçilerin web sitesinden ne beklediğini belirlemeye yardımcı olur. Bu nedenle boyut ve kalınlık arasında doğru dengeyi sağlamak önemlidir.

Büyük ve Kalın Tipografi Kullanımı Örneği by Dwinawan on Dribbble

Soyut çizimler ve illustrasyonlar

Çizimler ve illustrasyonlar yıllardır web tasarımında kullanılmaktadır. Ancak özellikle soyut çizimlerin popülaritesi artmaya devam etmektedir. Bunun sebebi tasarımcılara ilginç bir şekilde öngörülemeyen olumlu sonuçlar ve farklı alanları karıştırıp birleştirmek için eşsiz bir fırsat sunmasıdır.

Soyut Çizimlerin kullanıldığı bir mobil uygulama görseli by Bhavna Kashyap on Dribble

Her şey alanları doğru kullanmakla ilgili

Web tasarımcılar, web sitelerindeki bölümleri, paragrafları, başlıkları, ürün galerilerini ve diğer site öğelerin görsel ağırlıklarını oluşturmak için negatif alanı ve tüm ekranlardaki görünümünü dikkate alır. Web sitesi öğelerini tüm ekranlara uyumlu şekilde yerleştirmek için sayfada dinamik bölümler oluşturmak gerekir. Bu sayade, bu dinamik bölümler ve sayfa öğeleri, web sitelerini neredeyse mobil uygulama gibi hissettirir.

Sayfa alanlarını etkileyici kullanma ile ilgili web site görseli by Thoriq Ahmadi on Dribbble

Web sitesi işlevselliğini sağlamak, deneyiminizi geliştirmek ve trafiğimizi analiz etmek için çerezleri kullanmaktayız.
Web sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş olursunuz. Detaylı bilgi için Kullanım Şartlarımıza bakınız.